Premiärtur i cykelvagnen

Igår var det äntligen dags, premiärturen med cykelvagnen! Det tog sin lilla tid, Jonas fixade det sista med hur man ska montera den på cykeln och sen behövde remmarna korrigeras i selen. Jag älskar att det är så mycket säkerhet med tanke på att det är barn vi pratar om, men vad jag hatar när man måste krångla för att släppa på dessa remmar och det inte bara är att släppa på spännet eller dra i remmen. Här har man dragit remmen dubbla gånger i varje spänne, vilket gör att remmen inte rubbas utan att behöva pilla extra mycket. I mitt tillstånd just nu, var det inget att rekommendera men man får se att det verkligen är bra för Gabriel helt enkelt. 

Vi skulle cykla till maxi för att handla några småsaker. Istället för att cykla rakt genom centrum, tog vi vår egna gata eftersom det i slutet av gatan finns containrar för källsortering. Vi hade lite glasburkar som blivit tömda med barnmat och efterrätter och de fick rum i en vanlig plastkasse som jag enkelt satte i min cykelkorg. Det tog seriöst knappt fem minuter att slänga alltsammans och sen kunde vi fortsätta vår tur till maxi. 

Jag startade självklart min klocka så vi såg hur lång tid det tog. Vi tog det lugnt, följde trafiken och stressade verkligen inte. Första gången för Gabriel att cykla och första gången för Jonas att ha en stor vagn efter sig. Ändå tog det bara 11minuter att cykla till maxi. Och där tog det bara någon minut för Jonas att koppla bort vagnen och sen kunde vi handla. 

När vi väl cyklade hem igen tog det tio minuter och vi cyklade genom centrum. Det gick nog lite snabbare eftersom vi kan cykla på samma gata hela vägen. Eller ja Maxi ligger vid en gata, men den byter namn när man kommer in till torget. Sen följer vi den en bra bit innan vi svänger av och är i princip hemma. Så istället för att svänga lite här och där, kör vi rakt fram och kommer fram lite fortare. 

Gabriel var skeptisk till en början, men han verkade gilla det. Han grät åtminstone inte. Men han kommer snart vänja sig, tanken är ju att vi ska cykla till maxi alltid nu, kanske tar bilen någon gång om det är så att vi ska handla mycket på en gång, exempelvis vid kalas och liknande. Men förhoppningen är att vi från och med nu ska cykla till maxi 2-3 gånger i veckan istället för att ta bilen. Det sparar både på bil, plånbok och miljö. Vi kan ju även cykla till nydalaområdet med deras butiker. Där kan vi dock behöva ta bilen ibland när man köper större grejer men småsakerna kan man absolut ta när man cyklar. 

Det som gör mig mest glad är att vi har ju så galet nära till en källsorteringsstation. När vi nu dessutom kommer komma ut 2-3 gånger i veckan på cykel, kommer vi kunna sortera så mycket mer. Idag sorterar vi glasburkar och konservburkar och ganska mycket plast. Alltså vi slänger ju inte stora plastgrejer hemma i soporna. Men det slinker tyvärr ner mer än det behöver i soporna hemma. Det handlar endast om att vi stannar för sällan för att slänga vid källsorteringen. Vi har inte långt, om man går med barnvagnen kan man få med sig en vanlig plastkasse och om jag cyklar kan jag få med mig tre kassar (en i varje korg), men ändå kanske vi inte slänger grejerna mer än en gång i månaden. Ni kan ju själva tänka er hur mycket vi då har och slänga just den gången. Men om vi nu kan börja cykla mer än ta bilen, så går det jättefort att bara ta med en kasse eller två. Då blir det också enklare att sortera exempelvis smör- och mjölkpaket för att ta några typiska vardagsexempel. 

Så fastän vi bara använt cykelvagnen en gång, så ser jag alla möjligheter vi helt plötsligt har. Nu ska jag bara få Jonas att inse detta också så att vi verkligen engagerar oss i att sortera och verkligen ta med det när vi väl åker. Att sortera gör ju faktiskt även att vi inte kommer behöva öka ut vårt sopkärl här hemma. Jag vet inte storleken på vårt sopkärl idag, men vi behöver egentligen en storlek större för det är alltid fullt när det är tömning varannan vecka. Och om några månader kommer det ju ännu en familjemedlem så det kommer bara bli mer sopor. Men om vi nu då engagerar oss i att sortera även mjölk- och smörpaket, tuber med dressing, ketchup och senap med mera, ja då kommer vi inte behöva utöka sopkärlet. 

Så hur mycket kan vi "tjäna" på att vi faktiskt skaffat denna cykelvagn?! Jag önskar verkligen att fler började tänka på dessa saker, det är så små grejer, nästan bara detaljer, men det kan göra så mycket, både för miljö, plånbok och även sin egna hälsa om man börjar cykla mer istället för att ta bilen. Just nu sitter jag och tänker på om man ska kunna cykla till skyttet med Lucas på måndagar. Han kommer inte vilja så man får jobba fram det lite mer, men troligtvis blir det svårt. Dessutom är det en olycksdrabbad väg och det finns idag inte någon cykelväg. Om kommunen kunde införskaffa det skulle jag aboslut kunna tänka mig att cykla den sträckan. 



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Imorgon fast tre dagar senare

Stökigt bord

En drömtisdag